Image banner for the blog post are aero cycling socks really worth it and 7 reasons why they are

Waarom zou je aero sokken dragen? 7 voordelen voor je prestaties


Waarom zou je aero sokken dragen? 7 voordelen voor je prestaties

 

Veel mensen dragen aerosokken, maar waarom? Maken ze je echt sneller of is het alleen voor de looks? In deze blog leggen we de werking van aerosokken uit en geven we 7 redenen om ze te dragen!

 

Naast rolweerstand en mechanische weerstand, is luchtweerstand één van de grootste krachten die je tijdens het fietsen moet overwinnen, zeker tijdens een tijdrit. Hoe sneller je bent, hoe meer luchtweerstand er is en dus wordt aerodynamica belangrijker. Een groot deel van de luchtweerstand komt  door de vorm van je lichaam en kan verminderd worden door de kleding die je draagt. We hebben allemaal de aerodynamische helmen gezien bij tijdrijders, maar er zijn ook aerodynamische shirts, broeken en zelfs sokken!

 

Aero sokken in actie

 

Het ontstaan van aerosokken 

 

Via Computational Fluid Dynamics is het mogelijk om verschillende oppervlakken virtueel testen en te kijken wat het beste werkt als je let op de aerodynamica. Dit systeem werd aanvankelijk vooral gebruikt in de lucht- en ruimtevaarttechniek, maar bewees zijn waarde ook op andere gebieden, waaronder fietsen. Op de onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van het gebruik van CFD op een fietser, samen met het feit dat frontale luchtstromen de meeste wrijving veroorzaken. Hierdoor zijn de oppervlakken op je lichaam waar de lucht je frontaal raakt het belangrijkst om aerodynamisch te maken. Het deel dat je niet op de foto ziet zijn de benen, maar je kunt je voorstellen dat er ook veel lucht wrijving is bij de onderbenen.

 

Testen met CFD hebben uitgewezen dat lycra materiaal als oppervlak minder wrijving zou veroorzaken dan welk ander oppervlak dan ook, zelfs minder dan blote huid of andere lichte materialen. Verdere tests in windtunnels bevestigden deze bevindingen en zo werd de aero fietssok geboren.

 

Aero sokken in actie


Bron: Trek Bikes¹

 

 

Windtunneltest Thijs Zonneveld

 

Nu zijn we bij Sockeloen niet alleen praters, maar vooral doeners. Dus hebben we in samenwerking met Thijs Zonneveld, AD In Het Wiel en Bert Blocken van de TU Eindhoven (degene die ook voor Jumbo-Visma test) onze eigen sokken in de windtunnel getest. Hier kwam naar voren dat Sockeloen Aerosokken ten opzichte van geen sokken dragen een winst van 8 tot 9 watt geeft bij 40 kilometer per uur en zelf 18 tot 19 watt bij 50 kilometer per uur! Daarnaast geven Sockeloen Aerosokken ten opzichte van normale Sockeloen sokken een winst van zo’n 3 à 4 watt.

 

Aero sokken test

 

Dus wat doet het precies? 

 

Aero sokken zorgen er niet alleen voor dat de luchtweerstand zelf minder wordt waardoor je sneller wordt, maar het vermindert ook de terugtrekkracht die lucht op je heeft. Als lucht bijvoorbeeld frontaal je been raakt, gaat het er niet zomaar voorbij. Er ontstaan kleine wervelingen die achter je been terechtkomen en een soort zuigkracht veroorzaken die je terugtrekt. Dit wordt drukweerstand of ook wel drag genoemd. In de afbeelding hieronder zie je hoe drag in zijn werk gaat.

 

Aero sokken vergelijking in watts

 

Bron: Marion Segall, 2017²

 

Verticale rib

 

In eerste instantie was de verticale ribbel geïntroduceerd als goed aerodynamisch oppervlak. De verticale ribbels op de aero sokken zorgen ervoor dat de lucht die je raakt soepeler langs je been gaat, waardoor er minder wervelingen ontstaan en de drag sterk wordt verminderd. Al onze initiële aerosokken hebben een dergelijk oppervlak en kunnen je tot 5 watt besparen in vergelijking met normale fietssokken. Op de afbeelding hieronder zie je onze Aerosok 1.0 met verticale rib.

 

Aero sokken versie 1

 

Nieuw oppervlak

 

Dit jaar deed Rule 28 echter een nieuw onderzoek in een windtunnel met verschillende stoffen en oppervlakken. Lycra kwam er nog steeds uit als beste materiaal, maar ze vonden een nieuw superieur oppervlak dat meer op het oppervlak van een golfbal lijkt, zoals je op de onderstaande afbeelding kunt zien. Ze hebben bewezen dat dit nieuwe oppervlak je zelfs 12 watt bespaart in vergelijking met normale fietssokken.

 

De nieuwe Sockeloen aero sokken 2.0 die op de afbeelding hieronder te zien zijn, hebben hetzelfde oppervlak, al houden we de oude aerosokken ook nog even op voorraad. Bike Radar liet ons weten dat Rule 28 een vaste gierhoek gebruikte, wat neerkomt op rechte tegenwind, en daarbij getest heeft met verschillende snelheden. Terwijl het normaal is in de industrie dat er getest wordt met een vaste snelheid en met verschillende gierhoeken. Omdat de manier van testen anders was, kunnen we niet met zekerheid zeggen dat dit nieuwe oppervlak je zo'n 7 watt meer bespaart dan het oude oppervlak, maar we gaan wat tests doen tijdens echte races ;)

 

Aero sokken versie 2 met regel 28 die extra watts besparen

 

Elke watt telt

 

Het verminderen van de luchtweerstand in combinatie met het verminderen van de drag kan je zomaar tot 12 watt schelen. Bij tijdritten waar winnen of verliezen soms om milliseconden en centimeters gaat, is dat dus heel wat. Zelfs de 5 watt van de oude aero sokken kan daarbij al een verbazingwekkend verschil maken! Omdat ook elke gram telt, heeft Sockeloen de aero sokken zo licht mogelijk gemaakt. Daarnaast begint het aerodynamische lycra materiaal al in de schoen, waardoor echt alle luchtweerstand en wervelingen worden verminderd. Elke watt telt!

 

Andere voordelen

 

Dus we weten nu dat het bewezen is dat aero sokken je sneller maken, maar er zijn meer voordelen aan het dragen van aero sokken! Om te beginnen zijn Sockeloen aero sokken speciaal gemaakt om je eruit te laten zien als een professional en om er gesoigneerd bij te kunnen fietsen. Naast de looks zijn ze gemaakt om strak aan te sluiten, hebben ze een anti-sliprand om te voorkomen dat ze naar beneden zakken en zitten ze volgens onze klanten als een tweede huid. Last but not least zijn onze aero sokken verkrijgbaar in verschillende hoogtes, dus je kunt altijd een paar kopen in een hoogte die UCI-legaal is voor jou. Al deze dingen maken Sockeloen aero sokken de beste aero sokken op de markt!

 

Aero sokken


 

Je eigen aerosokken 

 

Natuurlijk kun je de Sockeloen aero sokken kopen in onze webshop, maar we hebben ook de mogelijkheid om je eigen aero sokken te personaliseren. Als je slechts een of één of enkele paren wilt, kunnen we in onze eigen werkplaats custom aerosokken bedrukken. Maar als je bijvoorbeeld op custom aerosokken wilt voor je hele team of club, bieden we ook aan om je eigen custom aerosokken te produceren in onze fabriek. Hier meer over weten? Bekijk onze blogpost over custom logosokken, waar we alles uitleggen over het laten produceren van je eigen sokken!

 

Bonus: hoe trek je aero sokken aan?

 

Aero sokken zijn een beetje fragiel en er moet met zorg mee worden omgegaan. Omdat ze echt strak horen te zitten, kan het moeilijker zijn om ze aan te trekken. In onderstaande video kun je zien hoe je je aero sokken het beste kunt aantrekken. Ook je normale fietssokken hebben er baat bij om ze op deze manier aan te trekken!

 



¹Trek Bikes, 2020, Aerodynamica

 

²Marion Segall, 2017, https://www.researchgate.net/publication/333103343_Water_as_a_driver_of_evolution_the_example_of_aquatic_snakes 

 

³Rule 28, 2020, Product Testing

 

AD en Thijs Zonneveld 1: https://www.ad.nl/video/kanalen/in-het-wiel~c407/series/in-het-wiel~s1783/laag-vs-hoog-met-welke-sokhoogte-ben-je-het-snelst~p161676

 

AD en Thijs Zonneveld 2: https://www.ad.nl/video/kanalen/in-het-wiel~c407/series/in-het-wiel~s1783/hebben-sokken-invloed-op-je-snelheid-als-wielrenner~p161670

Terug naar blog

SOCKS

Shop Now

GLOVES

Shop Now

OVERSHOES

SHOP NOW

AERO SOCKS

SHOP NOW