fastest sock on the planet by sockeloen

FASTEST SOCK ON THE PLANET

De snelste, de snelste, de snelste.

Of het nu om de fiets, de helm of de sokken gaat. Uiteindelijk draait wielrennen maar om één ding. De snelste zijn.

Maar wat zijn nu echt de snelste aero sokken? En hoeveel scheelt ‘t?

De snelste zijn zit in het DNA van Sockeloen. De helft van de werknemers is actief wedstrijdwielrenner. De andere helft was wedstrijdrenner of had iemand in de familie die wedstrijden fietste. Tijdens de lunch gaat het over de uitslag van Luik Bastenaken Luik. Welke VO2 max blokjes er vanmiddag op het trainingsschema staan. Of over hoeveel gram koolhydraten je per uur kunt opnemen.

Toen we besloten dat we de snelste sok ter wereld gingen ontwikkelen stond 1 ding vast.

We gaan geen bull-shit marketing verhaaltje schrijven.

We willen een sok ontwikkelen, die we zelf met vertrouwen zouden kopen en aantrekken. Onderbouwd door data uit wetenschappelijk onderzoek. Lees hieronder hoe we tot die sok zijn gekomen.

Download het volledige en onafhankelijke onderzoeksrapport van de TU Eindhoven hier.

TESTOPSTELLING

Hoe gaan we een valide testopstelling maken waarin je het verschil tussen 2 aerodynamische sokken kunt aantonen?

Zo realistisch mogelijk. Dus geen koker in een windtunnel met 2 verschillende stoffen er omheen, zoals sommige concurrenten dat doen. Maar de werkelijke fietser zo dicht mogelijk benaderen.

Hiervoor is de samenwerking gezocht met de TU Eindhoven. Er zijn vele gesprekken en discussies geweest met de technische staf in de windtunnel onder leiding van Bert Blocken. We wilden namelijk de werkelijkheid zo dicht mogelijk benaderen, maar wel in staat zijn het kleine verschil tussen 2 verschillende sokken op een betrouwbare manier te meten.

Uiteindelijk zijn we tot de conclusie gekomen dat testen met een echt persoon teveel verschil geeft tussen twee runs om een eerlijk resultaat te meten. Daarom is gekozen om te meten met een stil zittende pop, in een vaste positie.

Het voordeel hiervan is dat het verschil tussen 2 verschillende sokken ook altijd precies het verschil tussen de twee sokken is. Het nadeel is dat de benen van de pop niet bewegen en in 1 vaste positie stil staan.

Tijdens de tests zijn we het meeste tijd bezig geweest met het aantrekken van de sokken op de pop. Daarbij hebben we alle sokken op exact dezelfde hoogte aan gedaan en de sok zo perfect mogelijk om het been van de pop gedaan.

Alle tests zijn met eenzelfde windhoek van 0 graden uitgevoerd. Dit hebben we gedaan in overleg met de technische staf van de windtunnel en SPEECO om twee redenen. Ten eerste omdat we denken dat wielrenners hun sok keuze niet gaan bepalen afhankelijk van de windrichting. En ten tweede omdat we liever meer verschillende aero sokken wilden testen, dan eenzelfde sok onder verschillende windrichtingen.

Aero fietssokken testopstelling van TU

 


PARTNERS

Om onze kostbare tijd in de windtunnel zo effectief mogelijk te gebruiken is de samenwerking gezocht met SPEECO, die gasten van dat aerodynamische stuurtje van Jan Willem van het Schip. Zij hebben hetzelfde DNA als Sockeloen en zijn ook altijd op zoek naar aantoonbaar de snelste set-up. Samen met Jules en Noah zijn er eerst verschillende Aero tests in de windtunnel van Eindhoven met topatleten bijgewoond. Dit om te leren hoe een Aero test in de praktijk gaat. En hoe wij zo efficiënt mogelijk de snelste sok ter wereld konden gaan meten.

Om de uitgangssituatie te bepalen hebben we alle bestaande Aero sok varianten op de markt verzameld. En natuurlijk specifiek de gene die claimen de snelste te zijn. Zodat we het huidige aanbod kunnen vergelijken met onze sokken. Dit waren;

1. Sockeloen Bestaand
2. Aero Cyclinggear
3. AGU
4. No Pinz
5. Defeet

Om te bepalen hoe we een nog snellere sok konden ontwikkelen dan wat er al te koop is hebben we allerlei concepten bedacht en hiervan samples gemaakt. Van latex stof, tot aero sokken met naden die de wind breken. Alle mogelijke opties zijn verwerkt in samples om te testen.

Vervolgens zijn we tijdens de windtunnel sessies op basis van de resultaten gaan bepalen welke richting snel was. Wanneer iets snel was zijn we meerdere varianten van dat concept sok gaan testen. Zo konden we efficiënt testen en snel inspelen op nieuw opgedane kennis.


 

IN-HOUSE PRODUCTIE

Omdat we natuurlijk graag de snelste wilden worden was ons plan om zoveel mogelijk samples te ontwikkelen. Elk sample zien we als een kans op de snelste sok. Hoe meer samples, hoe meer kansen. Alle concepten die we konden bedenken hebben we uitgewerkt.

Hiervoor zijn meer dan 10 verschillende soorten stoffen verzameld en is een ‘in house’ productie afdeling opgezet. Op deze manier konden we snel zelf sokken ontwikkelen, proberen, en eventueel kleine aanpassingen maken. Een erg belangrijke stap in het proces naar de snelste sok op de planeet.

 

RESULTATEN

Bestaande modellen.

Onze bestaande sok was de snelste sok t.o.v. de concurrentie op 40 km/h, 47km/h, 54km/h. Alleen op 61km/h was een andere sok sneller. Een zeer positief resultaat wat ver boven verwachting was voor een eerste aero test.

 

Nieuwe modellen.
Uit de 20 verschillende samples die we meebrachten zijn we gedurende de tests en ons voortschrijdend inzicht gaan kiezen welke sok we gingen testen. Uiteindelijk hebben we 7 samples kunnen testen. Zoals je ziet is er per snelheid een andere winnaar en is er binnen onze samples op elke snelheid een snelste sok gevonden.

Sample nummer 15 was het snelste bij 40 en bij 61 km/h. Dit is een vrij warme stof die met name goed werkt tijdens koudere temperaturen. We denken dat deze sok perfect is voor op de baan of tijdens het veldrijden.

Sample nummer 10 was het snelste op de voor ons meest relevante snelheid (47 km/h) en was de runner up op 54 km/h. Bij 54 km/h was sample nummer 6 de snelste sok.


Wat verder nog opviel was dat sokken met vrij dikke naden, om de wind te breken, het concept van de no pinz sok, erg langzaam uit de test kwamen.


Download het volledige en onafhankelijke onderzoeksrapport van de TU Eindhoven hier.

 

VERTALING NAAR WERKELIJKHEID

Leuk, al die cijfers. Maar hoe vertaal je dit nu naar de werkelijkheid? Om dit inzichtelijk te maken hebben we een paar sprekende voorbeelden genomen om het verschil inzichtelijk te maken.*

Voorbeeld 1; Sockeloen vs Defeet (Alaphilipe)
Defeet claimt dat ze de snelste sok ter wereld hebben. Omdat dit geen lycra sok maar een verweven sok was, waren we hierover al zeer verbaasd en wilden we dit graag checken. Uit al onze metingen bleek ons vermoeden te kloppen, en waren onze lycra aero sokken een stuk sneller.

De bestaande Sockeloen sok was 4,8watt sneller dan de sok van Defeet. Ons sample nummer 10 was zelfs 6,0 watt sneller. (Getest bij 47 km/h en 0gr wind hoek)

Snelste sokken ter wereld in actie



Voorbeeld 2; Sockeloen vs AGU (Roglic)
We weten dat team Jumbo Visma veel in de windtunnel test en bezig is met de kleinste details op gebied van Aerodynamica. Onze verwachting was dan ook dat onze bestaande sok niet sneller zou zijn. Uiteindelijk bleek onze bestaande sok bij alle snelheden sneller dan die van AGU.

De bestaande Sockeloen sok was 2,4 watt sneller dan de sok van AGU. Ons sample nummer 10 was zelfs 3,6 wattsneller. (Getest bij 47 km/h en 0gr wind hoek)


aero sokken wielrennen


Voorbeeld 3; Sockeloen vs ACG (MVDP)
We weten dat Mathieu van der Poel verschillende grote overwinningen behaald heeft met onze Aero sokken. Denk aan de Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen. Sinds Milaan San Remo 2022 heeft Mathieu echter helaas andere sokken. Natuurlijk hebben we ook deze sokken getest. Uit on ze testen blijkt helaas dat Mathieu bij alle snelheden onder de 60km/h langzamer is geworden dankzij deze sok wissel.

De bestaande Sockeloen sok was 3,8watt sneller dan de sok van ACG. Ons sample nummer 10 was zelfs 5,0 watt sneller. (Getest bij 47 km/h en 0gr wind hoek)

aero sokken mathieu van der poel



Voorbeeld 4; Olympische spelen koppelkoers (Jan Willem van t Schip)
Tijdens de olympische spelen wordt er met enorm hoge snelheden gereden. Tijdens de koppelkoers is de gemiddelde snelheid rond de 60km/h. Daarom hebben we ook voor deze snelheid een specifieke snelste sok ontwikkeld.

Op deze snelheid was de bestaande Sockeloen sok 2,0 watt sneller dan de sok van AGU. Ons sample nummer 10 was zelfs 5,9 watt sneller. (Getest bij 61 km/h en 0gr wind hoek)

Aero sokken tijdens de olympische spelen



*
Om het verhaal tastbaar te maken hebben we de resultaten direct door vertaald naar de werkelijkheid. Er is hier geen rekening gehouden met de measurement error. Download het volledige en onafhankelijke onderzoeksrapport van de TU Eindhoven hier.


CONCLUSIE
Op elke snelheid die we hebben getest heeft Sockeloen een snellere sok dan de concurrentie. Per snelheid verschilt het echter welke van onze sample sokken de snelste is.

De variabelen die mee spelen in de keuze van de snelste sok zijn:
1. De snelheid waarmee je fiets
2. De aansluiting op de vorm en lengte van je been
3. De temperatuur waarin je fietst

 

De FASTEST SOCK ON THE PLANET is daarom een op maat gemaakte sok. De sok wordt aangemeten naar de grote van je voet, de lengte en de diameter van je kuit. Hierdoor kun je een sok maken die perfect aansluit, binnen de UCI regels valt en nooit afzakt.

Uit alle sokken die we getest hebben is een selectie gemaakt van de snelste sok per snelheid. Aan de hand van jouw persoonlijke doelen en je persoonlijke maten kunnen wij met de kennis die we hebben opgedaan per type inspanning de snelste sok ter wereld voor je maken.

Daarnaast lanceren we 3 standaard varianten die je kunt kiezen op basis van de snelheid van het event waar je aan mee gaat doen of de temperatuur waarin je fietst.

Snelste aero sokken ter wereld in 3 verschillende varianten

 

Terug naar blog