cycling socks being worn like they should be worn - Image for blog posts about: why do cyclists wear long socks

Geschreven en ongeschreven regels voor het dragen van fietssokken

Geschreven en ongeschreven regels voor het dragen van fietssokken

Fietsers willen graag dat hun outfit precies klopt, vooral sokken moeten aan ongeschreven regels voldoen. Deze blog helpt je bij wat je wel en niet moet doen als je fietssokken draagt.

 

Weten hoe je fietssokken op de juiste manier draagt en hoe je ze kunt matchen met je outfit is misschien moeilijk met alle meningen en (on)geschreven regels die er tegenwoordig zijn. Waarom zie je dat veel mensen hoge sokken dragen, terwijl anderen enkelsokken dragen? Waarom dragen Tour de France-rijders en mountainbikers lange sokken? Hoe match je je sokken het beste met de rest van je outfit en je fiets? En moet je je sokken in de koudere seizoenen over of onder je broek dragen? In deze blog beantwoorden we al deze vragen en geven we je inzicht in hoe je sokken kiest op basis van de geschreven en ongeschreven regels voor het dragen van fietssokken.

 

 

Sockeloen hoge fietssokken

Geschreven regels (UCI)

Om te beginnen zullen we het hebben over de officiële en daarmee geschreven regels voor het dragen van fietssokken. Deze zijn opgesteld door de UCI, de internationale organisatie voor de wielersport. De laatste versie van hun technische reglement werd uitgebracht in mei 2020 en stelt: "sokken die tijdens wedstrijden worden gebruikt, mogen niet boven de hoogte uitsteken die wordt bepaald door de helft van de afstand tussen het midden van de laterale malleolus en het midden van de fibulakop." Met andere woorden, de sok mag niet hoger zijn dan de helft van je onderbeen. De precieze meting is te zien in de onderstaande afbeelding.

 

 

Nu is de grote vraag: waarom kunnen ze niet hoger zijn? Dit komt omdat sommige sokken eigenlijk aerodynamischer kunnen zijn dan blote huid, dus je zou een voordeel hebben als je hoge sokken draagt. Bij de meeste sokken is dit niet het geval, maar er worden speciale aerosokken gemaakt om je dit voordeel te geven. Ook al zal je hierdoor waarschijnlijk de Tour de France niet winnen, met tijdritten kunnen deze paar watt die je wint met je aerosokken echt bepalen of je wint of niet. En toch dragen Tour de France-rijders ook graag hoge sokken, waardoor het dragen van hoge sokken de uitstraling van een professional werd.

 

Sockeloen fietssokken uitleg van funtionaliteit van hoge wielrensokken

Bron: UCI, 2020

Mountainbikers

 

De meeste wielrenners dragen dus lange sokken omdat het hen echt helpt (als de sokken aerodynamisch zijn) of om er professioneel uit te zien. Maar waarom dragen mountainbikers dan lange sokken? Voor mountainbikers zijn er nog meer praktische redenen om lange sokken te dragen. Het komt vooral neer op bescherming van hun benen. Dit kan van struiken, brandnetels, takken en zelfs teken zijn, maar het maakt het van je pedaal afglijden ook minder pijnlijk. Lange sokken kunnen ook voorkomen dat zweet dat langs je been loopt, je enkels en voeten bereikt en voorkomen dat steentjes in je sokken vliegen. Ze houden ook je voeten en vooral onderbenen warmer tijdens koudere seizoenen. Ten slotte dragen ook mountainbikers lange sokken als onderdeel van hun outfit. Niet per se om er als een professional uit te zien, maar vooral om hun outfit af te maken of om hun personal brand te uiten.

 

Sockeloen hoge sokken voor wielrennen

Kleuren

Een van de ergste dingen die je kunt doen, is sokken dragen die bijna dezelfde kleur als de rest van je outfit of fiets hebben, maar dan toch nét niet. Door vloekende kleuren kun je eruit zien als een idioot op je fiets, terwijl perfect bijpassende kleuren je look echt af kunnen maken. Sommige schijnbaar tegengestelde kleuren kunnen echter een stijlvolle combinatie worden als ze goed worden gedaan. Een goed voorbeeld is een geheel zwarte outfit met helderwitte sokken of accenten eronder, zoals op de onderstaande afbeelding.

 

Als je niet zeker weet of de kleur van de sokken botst of niet, kun je ook op veilig spelen en zwarte of witte sokken kopen. Deze passen zeker bij elke kleur outfit. Of je kunt je eigen sokken ontwerpen met exact dezelfde kleur als je outfit met onze bedrukte sokken!

 

 

Sockeloen hoge fietssokken heren

Tights

 

Een van de meest discutabele onderwerpen onder fietsers is waarschijnlijk of je je sokken onder of over je tights moet dragen zodra het kouder wordt. Dit heeft vooral te maken met generatie en met wat je gewend bent. De oudere generatie is vaak streng voorstander van sokken onder je broek of lage sokken en het liefst zien ze zwarte of witte sokken. De jongere generatie daarentegen is extraverter als het om sokken gaat. Ze dragen hun sokken het liefst over hun broek en ze willen hun sokken hoger en in fellere kleuren (alhoewel zwart en wit absoluut nog steeds favorieten zijn). Lance Armstrong was trouwens een van de eerste profrenners die hoge sokken ging dragen.

 

Ondanks dat er nog steeds redelijk veel mensen verdedigen dat sokken onder je broek moeten, zijn wij bij Sockeloen groot voorstander van je sokken over je broek heen dragen (zoals op de foto hierboven ook te zien is). Als je de juiste sokken draagt, zullen ze niet alleen je outfit verbeteren maar kunnen ze je look ook echt maken of breken. Als je ze onder je broek draagt, zou dit hetzelfde zijn als ze verbergen en zou het dus je look breken. Als je ze met trots over je broek heen draagt, zal het je look zeker maken, vooral als ze een finishing touch hebben zoals de hieronder afgebeelde The Finger sokken ;)

 

 

sockeloen middelvinger wielren sokken



 

 1 UCI 2020, https://www.uci.org/docs/default-source/equipment/clarificationguideoftheucitechnicalregulation-2018-05-02-eng_english.pdf 

 

Terug naar blog